Недоволство в старозагорското село Оряховица. Жителите се оплакват, че в продължение на няколко дни по улиците на селото минават камиони, извозващи мръсотия от ферма и по улиците се разнася неприятна миризма.

„Започна проблемът на 8 декември около 8 часа. Тогава тръгнаха камионите, които извозват фекална маса и урина от свинарника в село Оряховица. Проблемът продължи и в събота, а следобед миризмата стана непоносима, а улиците се покриха с кафява следа. Не можем да излезем от домовете си, не можем да изкараме колите си. Нашите деца и внуци не могат да се движат по улиците, защото всичко е покрито с фекални маси“, каза д-р Минчо Славов.

Той обясни, че в неделя е съобщил за това на 112. „Ние решихме, че ще затворим пътя. Никъде в България не може някой да разнася фекални маси по улиците“, добави Славов.

„Мен ми съобщиха в събота, че се извозват камиони и се замърсява Околовръстния път, който минава през селото. Аз също се обадих на горещия телефон на Стара Загора и от инспектората дойдоха веднага. Собственикът каза, че ще се извозват отпадъците по черни пътища. Превозвачът каза, че ще почисти. Изчистени бяха три завоя и миризмата остана“, каза кметът на селото Танка Бабадалиева.

Тя подчерта, че този тормоз с миризмата е от години.

„След като е подаден сигналът на 10 декември е изпратен екип на инспектората, който е установил, че по трасето, по което се извозват фекалиите има замърсяване. Установени са извършителите и ще им бъде наложена глоба“, каза началникът на отдел „Опазване на обществения ред и управление на кризи“ Пламен Тодоров.

От свинефермата съобщиха, че до няколко дни ще бъде извозена масата, която трябва да бъде премахната, но ще променят мястото, от което ще минат.