От днес вече официално действа служебното правителство, назначено от президента Радев. Основната задача на кабинета ще е да организира втория за тази година парламентарен вот, който ще се проведе на 11 юли.

Съвсем естествено вниманието е насочено към назначенията в служебното правителство. Кратък анализ по темата в ефира на „Тази сутрин“ направиха социологът Мира Радева и политологът Милен Любенов.

Както беше обявено още преди издаването на указа, за служебен министър-председател е избран Стефан Янев.

„Може би това, което прави впечатление е, че човекът, който ще го ръководи, е с пагон, което означава продължаване на линията на по-силно административен подход, на едно военно присъствие. Може би просто президентът Радев, който всъщност носи истинската отговорност за този кабинет, на него му е по-лесно да контактува с такива хора и затова избира хора от собственото си обкръжение. На мен ми се искаше начело да стои една по-експертна фигура, но разбира се, това е неговият личен избор и неговата лична отговорност“, коментира Мира Радева.

Според Милен Любенов обаче общият прочит служебното правителство е, че то е преди всичко съставено от експерти в различите области: „За разлика от кабинета на проф. Огнян Герджиков, тук виждаме съвсем друг подход. С назначаването на Стефан Янев за служебен министър-председател президентът Радев показва, че той персонално носи отговорност за този кабинет, защото това е много близка до него фигура. Той е работил дълги години със Стефан Янев, част е от неговия екип. Това може да се разглежда положително, защото другото беше президентът да се скрие зад някакъв външен авторитет и по този начин да се опита да размие политическата отговорност“, посочи Любенов.

Чуйте целия анализ във видеото.