Около 2000 коледни писма ще зарадват непознати хора за празниците. Инициативата е на Студентския съвет към Софийския университет и се провежда за седма поредна година.

Емма Петкова и Юлияна Найденова се включват в "Минута за Коледа" за втори път. Пишат писма до непознати чрез специална платформа.

„Пиша топли и позитивни думи, които да усмихнат хората и да им вдъхнат надежда в трудните времена, в които живеем. Обикновено реакцията им е много положителна, виждала съм сълзи в лицата на хората, лично някои от тях са се свързвали с мен, за да ми благодарят“, разказа Емма пред bTV.

Юлиана пък го приема като лична кауза.

„Всички знаем, че коледните празници понякога не са само вълшебство, светлини и събиране със семейството. Понякога това е едно от най-самотните времена в годината и това да подариш подарък под формата на красиви слова може да подари усмивки на хората. Докато обработвах някои от писмата, самата аз се просълзих, тъй като се радвам да видя млади и будни хора, които наистина ги е грижа и искат да направят добро за някого“, добави тя.

Снимка: bTV

Всички писма се обработват и пакетират в коледна работилничка на Студентския съвет към Софийски университет, след което се разпращат до 35 населени места в цялата страна и се пускат в случайни пощенски кутии.

„Никога не знаем кой ще ги получи. Свикнали сме обикновено в пощата си през 21. век да получаваме сметки за ток или каталози. Това да получиш коледно писмо и да видиш, че някой е мислил за теб, изпратил е добра дума, е много вълнуващо. Понякога посещават различни институции, например домове за стари хора, защото знаем, че писмата ще ги зарадват“, каза организаторът на инициативата Тина Иванова.

Целта на студентите е кампанията да се разраства, за да усмихва все по-вече хора всяка година.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!