Напрежение в Черноморец заради решение на военното министерство да обявява за продажба военните поделения в местностите Червенка и Аклади. 

Собственици твърдят, че имотите на министерството се намират върху частни терени, които трябва да бъдат реституирани.

Те заплашиха и с протести. Над 400 наследника на 80 собственика се борят да си възстановят имотите. Някои имат вече нотариални актове, но не могат да си изградят огради, както и да си докарат каравани. Те споделиха, че се влиза само с охрана.

Снимка: bTV

Преди дни министерството обявява на търг атрактивни имоти на търг, сред които и съседен парцел зад централния плажа на къмпинг „Градина”, имотите на Червенка още не са обявени на търг, но са включени за продажба и това отново породи притеснения сред местните хора, че те също могат да последват съдбата на вече обявените терени. Става дума за около 200 декара.

Снимка: bTV

„Има комуникация с министерството и те настояват, че е тяхна земята и имат документи. Поземлена комисия, тогава - и Министерство на отбраната влизат в противоречие. Комисията обявява, че тази земя е призната като собственост на наследниците и че те трябва да бъдат обезщетени, което означава, че такъв процес е нямало”, каза Васил Жечев, зам.-председател на ИК за спасяване на земите.

Снимка: bTV

От Министерството на отбраната отговориха за bTV, че не е стартирала тръжна процедура за продажбата на казармените райони в Червенка и Аклади, които са с отпаднала необходимост за българската армия. Те са включени само в предварителния списък на имоти с отпаднала необходимост, предвидени за осъществяване на разпоредителни действия през 2019 г., както и че МО ще се съобрази с претенциите на хората, ако те докажат с документи, че са собственици на земи в бившето военно поделение, но решение по евентуалния казус ще вземе компетентният съд, пише в позицията.

Но местните се опасяват, че процедурата е в ход.  

Снимка: bTV

"Само от едната страна е суша. Според вас, за какво може да се използва -  хотелски комплекс. Това е!", коментира Добри Добрев, кмет на Черноморец.

Той добави, че се надява всичко да се разреши в полза на наследниците, както и че се подготвят протести и позиция от местно сдружение, в което е член.

Снимка: bTV

"Настояваме земята да бъде възстановена в реални граници на собствениците, така, както показва скицата на Йонов от 39-а година. Това са частни земи", заяви Васил Жечев - ИК за спасяване на земите.

И докато местните жители не могат да ползват земите си, върху част от бившето военно поделение има заведения, а плажът под тях е отдаден на концесия. 

Срещу намерението на военното министерство да продава „златни парцели” на морето се обяви и друга община - Поморие. Там битката е за близо 60 дка в местността Крутиря, откъдето се разкрива гледка към целия Бургаски залив.

Местните хора там не искат поредния бетон, а искат мястото да е парк.

56 декара от поморийския бряг са затворени зад желязна ограда.

С частна фирма военното министерство охранява двайсетина порутени казармени постройки. От 6 години общината води битка да получи собствеността върху земята, от която стари поморийци разказват, че се разкрива гледка към целия Бургаски залив.
 
"Идеята е да възстановим градския парк, който навремето Поморие е имало. Вярно на 56 декара, но ще се впише – борове има, зеленина!", заяви Иван Алексиев – кмет на община - Поморие.

Снимка: bTV

През 2015 година това е било на крачка да стане. Областният управител отнема имота от военното министерство и го предоставя на общината. Преди тя да влезе във владение, настъпва обрат.  

"Настоящият военен министър се разпорежда на областния управител да прекрати процедурата… 2018 година юли месец Министерски съвет взима решение този имот да бъде върнат на Министерство на отбраната, като публична държавна собственост", каза Иван Алексиев – кмет на община Поморие.

Според Закона за държавната собственост обаче с публична държавна собственост не могат да се извършват разпоредителни сделки. Това би направило бъдеща продажба на парцела незаконосъобразна.

"Не знам на каква цена ще се продава, но искам само да кажа, че 2012 година, когато го обявиха за продажба - МО, първоначалната цена беше 6,5 милиона. Сега се говори, че ще се продава за 1, 5 милиона… Ние сме против този терен да се застроява с поредния мастодонт на брега на морето!", заяви Иван Алексиев – кмет на община Поморие.

Ако се стигне до сделка, общината ще обжалва в съда. А поморийци се канят да поискат и оставката на военния министър.  

"Ако министърът е наясно за какво става въпрос, в такъв случай той трябва да си понесе своята отговорност… Тук не става въпрос за личен интерес, става въпрос за обществен интерес",  добави Алексиев.

Вижте още по темата във видеото.