Димитър Главчев имаше само една седмица да състави правителство. Това каза в предаването „Тази сутрин“ служебният министър на културата Найден Тодоров по повод експресните рокади в кабинета.

„Навремето имаше един филм – „Тринадесетата годеница на принца“. Бих цитирал репликата на разбойника: „Казва ли ни някой, пък смееш ли и да попиташ“, така той отговори на въпроса докога ще заема поста служебен министър на културата.

Според него човек не може да бъде сигурен „във време на несигурност и войни“. Но се надява Димитър Главчев да му има доверие. „Той ме познава като музикант, но не и като министър“, поясни служебният министър на културата.

Найден Тодоров е категоричен, че досега президентът е избирал и назначавал служебни премиери, които „може би са знаели и са имали някаква подготовка“. А Димитър Главчев е имал само една седмица да състави правителство.

„В служебното правителство имаме група за комуникация и там се стараем веднага да се информираме за всичко“, каза още той.

„В министерството заварих процес с освобождаване на Сава Драгунчев като шеф на фонд „Култура“, задействан от предшественика ми Кръстю Кръстев. Може би е имало нецелесъобразни решения на бившия вече шеф на фонда. Все пак този фонд е важен фактор за подпомагане на независимите творци в България“, коментира още министърът.  

„ЕС е доста предпазлив – в областта на културата ние разработваме схеми за харчене, а Евросъюза ги одобрява и възстановява парите. В момента има приемственост между мен и Кръстьо Кръстев“, поясни Найден Тодоров.
Според него фонд „Култура“ е приоритет на всички министри.

„В добри отношения сме с финансовия министър Людмила Петкова – бяхме колеги в предишен служебен кабинет. Смятам, че без подкрепа на МФ културата няма да може да съществува. Трябва да намерим начин дадените пари за култура да не са разход, а инвестиции, които са дългосрочни“, каза още той.