„Пари в държавата има, просто трябва да се харчат умно“, каза бившият финансов министър Милен Велчев. Той и Любослав Костов от КНСБ смятат, че не би следвало служебният кабинет да  определя финансовата политиката за следващата година.

Двамата, заедно с финансита професор Гарабед Минасян коментираха решението на служебния кабинет да не внесе проектобюджет за 2023 г. 

„Това е най-добрият ход, който можеше да направи Министерски съвет, защото много хора осъзнаха, че в условията на липса на управляващо мнозинство, в навечерието на предполагаем избори, щеше да настъпи такава „ваканария“ по време на приемането на бюджета, че не е ясно с какъв бюджет щяхме да осъмнем в навечерието на следващата година“, каза Милен Велчев, бивш министър на финансите. 

„Не може министърката на място в Народното събрание на своя собствена глава изведнъж да реши да промени нещата. Видимо е, че те са били обмислени нещата предварително. Това е нещо като служебен бюджет на служебно правителство, изпълнено за служебна консумация“, каза проф. Гарабед Минасян, финансист и бивш член на УС на БНБ.

Финансовият министър Росица Велкова предложи да се удължи срокът на действие на тазгодишния бюджет и при него да се работи още няколко месеца следващата година.

„Бюджетът е напрегнат, но при всички случаи не е този апокалипсис, който се представя. Въпрос на политическа воля и въпрос на това да оценим параметрите“, смята Любослав Костов, главен икономист на КНСБ. 

Според него обаче, ако няма нов бюджет за 2023 г., няма да има нито компенсации за битовите и небитовите потребители, нито ръст на минималната заплата. 

Вижте целия анализ на икономистите във видеото.