„Обвинен съм не, защото съм виновен, а защото се казвам Лютви Местан. Нося в себе си тежки съмнения, че прокуратурата не се ръководи от правото, а от изпълнение на политическа поръчка“. Това каза в „Тази сутрин“ лидерът на ДОСТ във връзка с катастрофата, при която загина 6-месечно бебе.

Инцидентът стана на 14 април 2019 г. край разклона на село Загорско. Той е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост. Бащата на загиналото бебе - Юсеин Тефик, също е привлечен като обвиняем.

„Обвинен съм за две неща – че не съм спрял на знак „Стоп“. Това е нелепо, защото прокуратурата знае, че не може да докаже подобно клеветническо твърдение. Точно затова насочи всичките си усилия към второто обвинение – че съм имал видимост. Заявявам, че вместо пълно и обективно разследване, прокуратурата упражни върху мен истинска репресия, прокурорски произвол и ми отне правото на справедлив досъдебен процес. Послужи си с грубо манипулиране на фактите и обстоятелствата“, заяви Местан.

Той даде няколко примера за това.

„Още на първия ден ми отне свидетелството за правоуправление въз основа на клеветнически твърдения, че съм извършил 13 нарушения. Това са нарушения, извършени от коли, в които никога не съм се качвал. Ще заведа дело за клевета, но ще го направя след приключването на делото“, категоричен бе той.

По думите му в същото време само за периода 2005-2019 г. за Юсеин Тефик за установени 18 тежки нарушения, 14 от които - за превишена скорост и 4 - за неправилно изпреварване. Неговата книжка обаче не е била отнета, а това е направено преди 10 дни.

„Вторият пример е, че по това досъдебно производство са направени два огледа. На 14-и е измерено всичко друго, но не и моята видимост. Това се прави едва на 18-и, когато фактите и обстоятелствата са грубо манипулирани. Преди втория оглед по линията на видимостта ми са изсечени над 100 храста с височина 3 м, които образуваха абсолютно невидима преграда. Това е унищожаване на доказателства, което е тежко престъпление, а прокуратурата не го разследва“, обясни още Лютви Местан.

„Най-голямата манипулация, която прокуратурата направи, е, че постави после стоп линия, за да измести видимостта ми с близо 5 м по-напред“, каза той.

Местан показа снимка с кола на bTV от излъчения репортаж тогава, на която не се вижда стоп линия. След това показа и снимка от делото, приложена от прокурорите, на която ясно се вижда стоп линия.

„Всички нарушения от страна на Юсеин Тефик – истинският причинител на катастрофата – бяха ясни на прокуратурата още в деня на огледа, но си затвориха очите, защото имаха преднамерена цел непременно да обвинят Лютви Местан. Това не е процес, а произвол“, заяви Местан и призова за справедлив и обективен процес.

„Вече 15-и месец продължавам да съпреживявам трагедията от 14 април. Когато става въпрос за вина, тя е правна категория и аз няма да поема върху себе си чужда вина и грях“, категоричен бе Лютви Местан.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!