Българският бизнес има нуждата ясно да заяви своята устойчивост и ангажимент да съхрани държавата, това заяви главният редактор на „Мениджър нюз” Ирина Велева по повод 12-то издание на „Мениджър на годината”.

bTV традиционно е медиен партньор на конкурса, утвърждаващ най-добрите мениджърски практики.

За „Тази сутрин” Велева заяви, че надпреварата за кристалната статуетка е винаги оспорвана, защото в състезанието се включват най-ярките и решителни бизнес лидери на страната.

По думите ѝ се наблюдава тенденция да расте делът на участниците от IT сектора, а това потвърждава и дяла, който бизнесът заема у нас. Освен това тя подчерта, че има чувствително нарастване на здравния сектор.

В тазгодишното издание IT сектора се измерва на 31% от участниците, а здравният – на 16%. Велева обясни, че това потвърждава световните тенденции за бурно развитие на технологиите, а това е добре за българския бизнес, който успява да е в течение.

„Новият елемент в тазгодишното издание е, че имаме етичен кодекс за участниците, с който кодекс те обещават, че ще водят честен и почетен бизнес”, допълни още тя.

За първи път в „Мениджър на годината” челната десетка е изцяло от български бизнес лидери. Според Велева това е показателно за изкачването на българската мениджърска школа.

Предстои на финалистите да преминат през т.нар 360-градусова оценка, която ще измерва лидерските и мениджърските им качества. След това обществен съвет ще потвърди резултатите.

Името на победителите ще стане по време на гала церемония на 4 ноември в Софийската опера и балет. Президентът Румен Радев ще вземе участие, като ще отвори плика с победителя.