Общинският здравен център в столичния квартал „Орландовци“ е в окаяно състояние, а медиците са повече от година без заплати. Предложение за закриването му предизвика напрежение сред жителите на района.

Общинският „Mедицински център 9“ е единствен и за кварталите „Малашевци“, „Бенковски“ и „Световрачане“. Населението им е общо около 25 000 души. Състоянието на сградата е трагично, признава управителят д-р Либер Лалев.

Снимка: btvnovinite.bg

Центърът е негоден, безполезен и на загуба, със стара запушена ВиК мрежа, без отопление, без специалисти и без приходи, твърди председателят на Комисията по здравеопазване към Столичния общински съвет Д-р Антон Койчев. 

Шефът на дирекция „Здравеопазване“ д-р Моника Чеуз е на същото мнение. 

„Там населението е здравнонеосигурено. Това са предимно роми и те затова са се запазили вътре специалисти по акушерство и гинекология и педиатрия, тъй като децата и бременните са осигурени от закона автоматично до 18-ата си годишнина“, заяви д-р Чеуз.

Снимка: btvnovinite.bg

Изказването обаче засяга част от жителите. Константин е здравноосигурен и твърди, че е един от многото роми в „Орландовци“, които плащат осигуровки.

Снимка: btvnovinite.bg

„Аз, откакто се познавам, все работя. Имам си трудов договор, имам си всичко. Не е ли по-добре да имаме тук медицински център, който да го ползваме, а да не ходим чак до други квартали? Влак ли да хванем, самолет ли да хванем, с какво да се придвижим ние до другите квартали“, попита мъжът.

Снимка: btvnovinite.bg

Здравният медиатор за ромските квартали Христо Николов определя изказването като дискриминационно.

"Голяма част от населението в България наистина са без осигуровки. Това значи ли, че трябва да се акцентира върху това, че тези хора никъде не са? 90% от тези граждани, от ромски произход, работят и са на трудови правоотношения. Ако ще се оправдават с ромите и ще закриват центъра заради тях, просто не са познали“, казва Николов.

Против закриване на центъра са и други жители на "Орландовци". Управителят на центъра д-р Либер Лалев се съмнява, че някой има апетит към сградата на заведението и отдава лошото ѝ състояние на бездействие на район „Сердика“ и Столичната община.

Снимка: btvnovinite.bg

"Аз съм 10 г. тук, не е направено нищо - нито е закупена техника, нито е ремонтирано нещо, освен покривът, който много трудно го ремонтирахме. Защо аз стоя тук, защото сметнах, че има някакви интереси да се освободи центърът“, попита д-р Либер Лалев.

След запитване на bTV общинският здравен директор д-р Моника Чеуз коментира, че не е имала намерение да обижда ромите, а е изтъквала състоянието на центъра. Кметът на район „Сердика“ Тодор Кръстев обеща, че той няма да бъде закрит.

Снимка: btvnovinite.bg

Кметът обаче ще предложи на Столичния общински съвет конкурс за определяне на нов управител на центъра, тъй като според него д-р Лалев не се справял с мениджмънта му като търговско дружество.

Управителят обяснява, че нямат приходи, защото персоналът е напуснал заради лошите условия. Сега той не може да плати дори на одитор да изготви финансови отчети.

Снимка: btvnovinite.bg

Докато общината и управителят продължават да се обвиняват взаимно, гражданите на „Орландовци“ се надяват обещанието за спасяване на лечебното заведение да бъде изпълнено.