"Винаги вярвайте в себе си, защото можете да го направите" - това е пътеводната светлина на 27-годишната Нора Ал Матруши, която бе избрана за първата жена космонавт от арабския свят.

Тя ще представлява Емирствата в Космоса заедно с колегата си Мохамед Ал Мула. Те са избрани сред над 4 000 кандидати.

"Направихме тест за интелигентност, както и медицински тестове. След това проведохме няколко онлайн интервюта, като любимото ми от тях беше с други две жени астронавти от НАСА Ан Макклейн и Джесика Меър", разказа тя пред bTV.

Нора мечтае да се докосне до звездите от едва 5-годишна възраст. Любовта ѝ към Космоса се появява, когато гледа документален филм за Международната космическа станция. Вдъхновена от ролята на космонавтите, тя решава да учи машинно инженерство, за да може един ден да бъде като тях.

Снимка: bTV

И успява, 20 г. по-късно тя вече се обучава в Космическия център на страната си.

"Досега подготовката ни върви добре. Аз и Мохамед учим руски език, получихме и лиценз за гмуркане. В момента времето в ОАЕ е прекалено горещо, но ни предстои да получим лиценз за частен пилот", добави Ал Матруши.

Признава, че ако не беше поела по пътя на необятния Космос, е щяла да бъде зоолог и да обикаля света, за да помага на животните.

Въпреки трудностите и безсънните нощи, Нора е успяла да съчетае работата с лични живот.

"Досега не ми се е налагало да правя жертви. Смятам, че ключът към организирането на ежедневието е управлението на времето - ако го правите, ще имате достатъчно време за семейството, приятелите и забавленията и в същото време няма да правите компромиси с качеството на работата и отговорностите си", смята космонавтката.

Мечтата на Нора е да стъпи на Луната, но преди това ѝ предстои обучение в Космическия център на НАСА в Хюстън.

Към децата в България, които бленуват да се докоснат до звездите, се обръща така: "Открийте страстта си, винаги си поставяйте високи цели и очаквания, не спирайте да търсите възможности и ако не може да намерите такива, създайте ги сами".

Подвигът на Нора ал Матруши не е случаен. През февруари ОАЕ се превърнаха в първата арабска и едва петата страна в света, която е изпратила успешно своя мисия до Марс. През последните години министър-председателят Мохамед бин Рашид Ал Мактум влага големи надежди и усилия в развитието на ОАЕ в космическата сфера. Eдна от големите цели на Емирствата е до 2117 г. да изградят обитаемо селище на Червената планета.

"Фактът, че имаме вдъхновяващи лидери, които вярват в способностите ни и винаги ни призовават да се стремим към най-доброто и да работим за него. Поставят ни цели, които всички смятат за невъзможни. Това е сякаш родителите да кажат на детето си "Вярвам в теб, можеш да го направиш", каза тя.

Снимка: bTV

Нора е категорична, че никога не се чувствала дискриминирана за това, че е жена.

"Жени съставляват 34 % от екипа на мисията на Емирствата на Марс и 80 % от учените в екипа. 56 % от завършилите ОАЕ в областта на природните науки, технологиите, инженерството и математиката са жени. Жените в ОАЕ заемат и 30% от основните работни позиции. Не мисля, че някоя жена в ОАЕ се е сблъсквала с някакъв вид дискриминация заради пола си. Както виждате, статистиката доказва, че ОАЕ са много добро място за живот и развитие, ако сте жена", обясни космонавтката.