Все повече млади хора страдат от репродуктивни проблеми. За дългия път до мечтата да имаш дете и защо пренебрегваме здравето си?

След повече от 20 неуспешни опита инвитро днес Людмила държи в ръцете си своя син.

„Първите години не ни се получаваха нещата, след това потърсихме репродуктивен специалист. Обиколихме доста клиники, докато открием причината, включително и Турция. Над 20 опита имаме. Много е тежко, само ние си знаем през какво сме минали. Пътят е много труден и много тежък, но просто си давах кураж, че един ден нещата ще се случат и при нас. Че и на нашата улица ще изгрее слънце“, разказва Людмила.

Новината, че е бременна, освен радост, носи и страх.

„Когато видях положителния тест за бременност, не можех да повярвам и бяхме на седмото небе. Много се радвахме всички, но и много се страхувахме, защото и преди това съм имала положителни резултати, но не стигнахме до финал, защото имах тромбофилия, за която ние не знаехме“, разказва Людмила.

Според Световната здравна организация всеки шести човек страда от репродуктивни проблеми. Фондация "Искам бебе" отчита, че все повече жени у нас изчакват прекалено дълго, преди да се решат да създадат семейство.

„Това, което най-много ми прави впечатление през последните години, е, че спрямо 1997 г. средната възраст на пациентите ни се е увеличила с 10 години. Тогава идваха жени на 29, 30 години, а сега са на 39-40 години. За съжаление, това е късна възраст“, коментира д-р Георги Николов, специалист по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина.

„През 2021 г. с нашите партньори от „Алфа рисърч“ направихме национално представено проучване сред младите хора до 30 години в ертилна възраст. Младите хора поставиха като първа и основна точка пред тях по-високия си образователен ценз, кариерата, която желаят да изградят“, обясни Мария Янева от фондация „Искам бебе“.

Като още един фактор се посочва неглижирането на здравето у нас.

„Ходенето на профилактичен преглед трябва да е нашият стил на живот и то добър стил на живот, така че всичко, което може да ви се случи и да увреди репродуктивната ви функция, да бъде открито и преборено на време“, посъветва д-р Николов.

„Поискахме от Министерство на здравеопазването в пакета, който се правят профилактични изследвания при жената, да се изследва антимюлеровия хормон, който показва всъщност какъв е нейния яйчников резерв, а при мъжете да бъде направена такава спермограма. Практиката ни показва, че все повече млади хора имат изчерпан яйчников резерв. В проучването, което направихме, се оказа, че 4% от хората във фертилна възраст имат стерилитет“, посочи Мария Янева.

В България от 2008 г. съществува фонд за асистираната репродукция, който осигурява на двойките четири опита за сметка на държавата.

„Тъй като има все повече пациенти, които имат нужда от допълнително медикаменти, не можеха да се възползват от тях, тъй като цената, която финансираше държавата, към днешна дата беше ниска. В бюджета сега бяха заложени допълнително 20%, която следва да стане от 5000 на 6000 лева. В момента пациентите чакат около месец, за да получат заповедта си за асистирана репродукция“, обясни още Мария Янева.

Яйцеклетката се опложда в лаборатория, а след това ембрионите се отглеждат в инкубатор от три до пет дни на температура 37 градуса. След това те могат да бъдат замразени или да се използват за инвитро процедура.

„Истината е, че повечето жени в рамките на 3-4 опита успяват. По принцип тези, които зачеват от първия път, са много рядко“, обясни д-р Георги Николов.