Никой няма да убива мечката, която нападна жена миналата седмица, заяви в ефира на bTV кметът на Белица Радослав Ревански. По думите му през последните три денонощия животното не е засичано в района и се надява да е високо в гората. 

„Два часа след нападението тя беше засечена в същия район и затова забраних достъпът до него, нямаме разрешение за отстрел“, посочи кметът.

Радослав Ревански обясни, че има решение да се направи кампания и среща с местната общност, тъй като те продължават да ходят за гъби. Той припомни, че преди 30 дни е имало разрешение за отстрел, но мечката не е могла да бъде намерена.

„Тя си е в гората и няма да се отстрелва, нямаме лошо отношение към животните в община Белица“, категоричен беше той.

След нападението местната власт в лицето на кмета поиска отстрел на дивото животно, а хора подеха онлайн петиции в негова защита.

„Това е просто недопустимо в една цивилизована европейска държава. Нормално е като отидеш в гората да имаш едно на ум, че нещо може да се случи. Просто трябва да започнем да имаме хуманно отношение към животните“, смята Цветелина Йорданова, инициатор на петиция в защита на мечката.

„От фондация „Четири лапи“ смятаме, че трябва да се направи всичко възможно животът на мечката да бъде запазен, както и районът да бъде безопасен за хората там“, отбеляза и Димитър Иванов, директор на Парка за танцуващи мечки.