Клип в социалните мрежи показва мъж, който размахва нож пред играещи деца в София. Заснет е до детска площадка в кв. „Гоце Делчев“.

Агресивният мъж си разменя и остри реплики с играещи в райна деца. После пука и топката им с ножа.

Видеото предизвика огромна дискусия в социалните мрежи.

Мъжът е закрил или ограничил достъпа до профила си във „Фейсбук“.

След излъчването на репортажа по bTV с телевизията се свърза съпругата на мъжа от кадрите. Тя уточни, че не са успели да представят своята позиция в социалните мрежи.

„Наложи се да блокираме профилите си, защото получавахме много сериозни заплахи и лично аз се страхувам за сигурността на цялото ми семейството“, пише жената. 

Съпругът ѝ се извинява. Ето и неговата позиция:

„Най-напред искам отново да се извиня на децата и родителите им за случилото се, целта ми беше да помогна на по-малки деца да играят необезпокоявани от по-големите, но не го направих по най-добрия начин. Не съм заплашвал или наранил никое от децата, не е била това целта ми, но явно преценката ми не е била правилна в момента и постъпката ми е довела до друго, за което съжалявам.

Ситуацията беше следната - случи се на 30 май, а не на 1 юни, когато беше публикувана. В началото аз бях с моите деца на площадката в съседство от тенис масата. Дойдоха по-малки деца, докато няколко по-големи бяха седнали на масата. Помолиха ги да се преместят за да поиграят на масата, но големите не си тръгнаха. Така няколко пъти, аз чух и се приближих, също ги помолих да оставят децата да поиграят (после се върнах на площадката). Някои от децата на масата си тръгнаха, други останаха наблизо и започнаха да им пречат - хвърляха топката към масата и на масата. Малките отново ги помолиха да ги оставят, дори им метнаха топката през улицата, но те си я взеха и продължиха. Като видях какво става след малко се приближих отново към масата и отново ги помолих да спрат да пречат, но те не спряха. Тогава казах, че ако пак хвърлят към масата топката ще я спукам. След като се случи отново, взех топката, отдалечих се от децата и едва след това извадих ножа, но децата ме последваха. След това вече започва клипа.

Реакцията с ножа признавам, че беше прекалена и се извинявам за това. Тъй като не допускам да нараня дете, прецених, че това е най-безобидния вариант, просто една топка - отдалечих се от децата и тогава извадих ножа.

Около половин час след случката се видяхме с майката на едно от децата и поговорихме - не съм избягал или укривал, бях на разположение да изясним случая.

Писах веднага на авторката на поста след като разбрах че ме издирват в социалните мрежи, като предложих да съдействам и да отидем в полицията. Тъй като във видеото няма предистория, затова написах, че според мен е едностранчив.

Не съм заплашвал, просто предложих да се обърнем заедно към полицията за каквото е нужно - изглежда е интерпретирано като заплаха.

Но нямаше директен отговор към мен от авторката на поста след съобщението ми, само беше постнато съобщението ми в групата. Като цяло нямаше никакъв опит за директен контакт с мен от нейна страна - не е логично след като ме издирва.

Впоследствие, тъй като започнаха много заплахи се наложи да блокирам профила си.

Последно искам да добавя, че по-малките (чужди) деца дойдоха преди да си тръгнат и ми благодариха, че съм ги защитил - това не се вижда в клипа. Не познавам тези деца, моите деца бяха на детската площадка далеч от тенис масата - моите деца и аз самия не сме участвали в играта, повод за проблема. През цялото време играха другите деца преди случката.

На разположение съм и пред полицията за показания и да се действа според закона“.