54-годишен мъж от Благоевград остана без работа след молба до ТЕЛК за удължаване на болнични.      

Димитър Марков е с множествена склероза, работил е като монтажник. След прекаран инфаркт излиза в болничен. След изтичането му иска продължение, за да се възстанови напълно. Получил обаче решение за I група инвалидност, в него пише също, че не може да работи като монтажник.

Биляна Петкова е рехабилитатор на Димитър и твърди, че мъжът е способен да се върне на работа.

Димитър решава да вземе документа с решението на комисията и да обжалва.

Председател на комисията е д-р Елена Дюлгерова, която първоначално отказва да обясни защо е взела това решение. Ден по- късно, след разговор с управителя на болницата, приема екипа ни.

„Не може да работи тази тежка работа – монтажник. Това не означава,  че ние му отнемаме правото въобще на работа. Лицето може да работи работа за трудоустроени, да речем портиер, дневен пазач спрямо неговата квалификация и неговите възможности. Монтажник е тежка работа, това са 2 сериозни заболявания… Знаете закон не се разсъждава, закон се изпълнява“, обясни д-р Елена Дюлгерова, председател на ТЕЛК комисията в Благоевград.

След обжалвания през последната една година Националната експертна лекарска комисия е отменила 174 постановления на този състав на ТЕЛК в Благоевград.