Ученици и родители имат тревоги заради онлайн обучението и предстоящите матури. Детайлите около провеждането им остават неясни.

Симеон е ученик в седми клас. Въпреки че е редовен в онлайн уроците, родителите му са притеснени за предстоящите матури. Въпросите са много, а времето до изпитите се стопява.

Снимка: bTV

"Все още не е ясно как ще протекат изпитите, Националното външно оценяване, какво точно ще бъде включено в тях, как да се готвят децата. Те са доста потърпевши, защото почти не са били на училище", казва Лариса Иванова, майката на Симеон.

Тя признава, че обучението онлайн не компенсира знанията в час.

Снимка: bTV

„Винаги съществува вероятността той да се включи онлайн, а реално да прави всякакви други неща, но не и да слуша. Някой път съм слушала в часа, че вземат 2-3 деца участие, другите трудно ги откриват", споделя още майката.

Трудно е и за учениците.

„Някои нямат микрофони, на други им е спрял интернетът, някои нямат достатъчно средства. Аз малко се притеснявам, защото не съм от най-лошите, но не съм и от най-добрите ученици. Изисква се много повече труд след училище", казва Симеон.

Снимка: bTV

„Истината е, че сме притеснени - как ще се представят. Нямаме информация. Децата питат, ние питаме децата, питаме се взаимно. Търсим учители допълнително да видим дали има пропуски, защото реално и контактът с учителите е по-труден“, споделя Лариса Иванова.

Според родители образователната система е трябвало да предвиди допълнителни консултации или присъствени часове за 7. и 12. клас.