Намираме се в плато на пандемията, но седмица след отварянето можем отново да очакваме ръст. Това каза в „Тази сутрин“ математикът Лъчезар Томов. 

Той допусна, че след две седмици можем да достигнем до 6000-7000 новозаразени на ден, но зависи колко души ще бъдат тествани.

Според него, ако локдаунът беше направен коректно, можеше да се очаква репродуктивното число да падне под единица. В момента обаче все още стои на стойност около 1.

„Репродуктивното число показва средно един човек колко души заразява. Най-високата стойност беше на 19-20 март“, уточни той.

По думите му, ако поддържаме единица, средно всеки ден ще има 4000-5000 заразени.

„Бях даже леко изненадат от вчерашните стойности, което показва, че вероятно сме надценили разпространението на британския вариант и преди месец все още не е бил доминиращ. Съвсем от скоро е станал доминиращ“, коментира Лъчезар Томов.

Според него не е било достатъчно ограничено движението на хората, а много от тях пък са продължили да работят в офисите, а не вкъщи.

Трудно е обаче да се прогнозира колко ще скочи репродуктивното число, защото има неща, които не знаем, а именно как се движи британският вариант.

„Трудно е да се предскаже пик на епидемия, която непрекъснато се променя, а тази е такава“, каза той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!