Машинист на БДЖ предотврати голяма катастрофа между два влака на гарата в Карлово. Около 18:30 ч. във вторник влакът от морето към столицата спира на 4-ти коловоз заради повреда. В същото време точно срещу него ръководителят на движението приема друга композиция, движеща се от София към Бургас.

Единствено бързата реакция на машиниста Станимир Стоянов успява да предотврати сблъсъка и в крайна сметка спира на около 30 м от престояващия влак.

Пътниците разказват, че първоначално усетили как влакът намалява скоростта, а след това чули и звуков сигнал, който машиниста подава на отсрещната страна.

При пристигане в Бургас самият Стоянов беше лаконичен и не пожела да даде повече детайли относно случая. Попитан дали пътниците са му благодарили, той отговори, че не са, а по-скоро са бързали да се приберат, тъй като влакът пристигна в морския град със закъснение.

„Това ни е работата, такава ни е професията“, лаконично коментира машинистът.

„Това са, както физиологични, така и грешки с инсталацията, които по време на експлоатация операторът, който е дежурен ръководител по тези манипулации, или може да допусне, или инсталацията да дефектира. Това е въпрос на установяване“, заяви относно случая д-р инж. Бойчо Скробански, зам.-председател на УС на Националния борд по разследване на произшествия във въздушния, водния и ЖП транспорт.

Ръководителят на движението, който е бил на смяна по време на инцидента, е отстранен от работа.