Уникална машина амфибия започва работа в резервата „Сребърна“. Новата техника има за цел да реши сериозен проблем, който заплашва екоравновесието в резервата.

На архивни 50-годишни снимки се виждат купчините тръстика и папур, събирани с дървените лодки от езерото Сребърна. Суровината отивала в едно силистренско предприятие, в което изработвали кошове, чанти и мебели. Но ефектът от тази дейност бил най-вече за резервата.

Снимка: bTV


„Около 1980 г. в Сребърна тръстиката е косена на ръка и от тогава до днес тя си стои на място - всяка година загнива, попада във водата, намалява количеството на кислорода във водата, води до натрупването на тиня и до гнилостни процеси, което създава проблем за водните обитатели и за представителите на флората и фауната, както и на птиците, които са емблемата за резервата“, разказа ръководителят на проекта Анелия Николова.

Снимка: bTV


За да реши проблема, екоминистерството започва проект, който за три години трябва да намали органичната материя във водата. Това се случва не с дървени лодки, а със специална техника - амфибия.

„Първата опция, на която много държахме, бе хидравличното масло да е биоразградимо. Това е изключително важно, защото при евентуални течове да е съвсем безвредно за околната среда. Другото бе да е бутикова и драгата да може да работи на четири метра дълбочина, което е извън стандарта на машината, за да може тези седименти, които са натрупани с десетките години в Сребърна да могат да бъдат източвани“, обясни вносителят на техниката Мирослава Димова.

Снимка: bTV

Амфибията е най-леката на пазара, много тиха, както и съвсем безвредна за повърхностния почвен слой. Идеята е, когато се коси, да не остават огромни открити пространства.

Машината ще започне работа, веднага след като приключи размножителният период на птиците, а специалистите се надяват за три години тръстиката в резервата да се поднови.