Остава седмица до редовните парламентарни избори. Дистанцията между основните политически играчи се запазва. ГЕРБ водят, на второ място са БСП и трети са „Има такъв народ“.

Шанс да влязат в новото Народно събрание имат още ДПС и „Демократична България“. „Изправи се! Мутри вън!“ и ВМРО са на ръба. 

Това показва проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“, проведено сред 1026 лица над 18 г. в страната в периода 18-25 март по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета. 

Снимка: btvnovinite.bg

Очаква се обаче протестният вот да окаже влияние и да обърне предварителните нагласи. От социологическата агенция уточниха, че той е неустойчив и може да повиши резултатите на извънпарламентарните опозиционни сили.    

Социологът Добромир Живков обясни в „Тази сутрин“, че епидемичната обстановка може да повлияе на резултата от вота. По думите му около 30% от анкетираните смятат, че изборите трябва да бъдат отложени. Близо половината от запитаните обаче мислят, че те трябва да се проведат въпреки ръста на заболеваемост у нас. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Няма партийна окраска по отношение на това дали изборите трябва да бъдат отложени. Епидемията ще окаже влияние върху изборите и това ще доведе до по-ниска избирателна активност“, допълни Живков. 

Снимка: btvnovinite.bg

Той уточни, че намалява процентът на хората, които са изразили категорично намерение да упражнят правото си на вот. При предишното допитване по темата 51% от анкетираните са посочили, че ще гласуват, сега – 46%. Разликата се равнява на около 350 хил. души. 

Снимка: btvnovinite.bg

Преди вота цифрите показват рекордно недоверие в Народното събрание (69%), правителството (64%) и съдебната система (53%). 

„От години алармираме, че това е сериозен проблем. Доверието е основата, върху която се градят обществените взаимоотношения. Липсата на такъв тип доверие възпрепятства реализирането на смислени политики за управление. 10% доверие в Народното събрание е изключително нисък показател“, каза социологът. 

Снимка: btvnovinite.bg

Той обясни, че цифрите няма да се запазят за новия парламент, защото винаги има първоначален кредит на доверие.