„Ако руснаците дойдат в Одеса, няма да стоя нито един ден там. Ще стоя тук в България“, каза депутатът от градския съвет на Одеса Марина Лозовенко в „Тази сутрин“.

Лозовенко е от български произход, но няма българско гражданство. Самата тя казва, че досега не е мислела, че ще трябва да напусне Украйна и заради това не се е борила да има двойно гражданство.

„Моите предци бягаха от турско иго към Украйна, а днес моите деца бягат от руско иго към България“, каза Лозовенко.

За двете ѝ деца се грижи община Долна Баня, а Лозовенко остава в Украйна. Сега е на посещение у нас, за да помогне за настаняването на бежанци от Одеса.

„Дойдох в София, за да разберем какво ще правим след 30 май, когато изтича държавната помощ. Ще имам срещи с кметовете на градовете ви, в които зимният сезон вече е свършил да говорим да преместим там наши хора от Черноморието“, каза Лозовенко.

За Одеса казва, че никой не е очаквал руснаците да посегнат на града.

„Крилатите ракети летят много ниско. Един ден излизахме с мъжа ми от магазина и нещо ми зазвуча в ушите, вдигнах глава и ракетата летеше някъде на височина около петия етаж. Те летят много ниско и нашите противоракетни системи не могат да ги засекат“, каза Лозовенко.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!