„Преместването на украинските бежанци е обезпечено“, каза председателят на агенцията по бежанците Мариана Тошева.

„Планът за преместването на хората се финализира. През изминалите два месеца беше най-важно хората да са настанени. Има план в разчети какъв транспорт е необходим, какви ведомства са ангажирани и в кои бази ще бъдат настанени“, каза Тошева.

Тя коментира, че малко над 63 хиляди лица от Украйна са настанени в хотелите. Тошева допълни, че щом бежанците могат да останат до 31 май, то те трябва да го направят.

„Има резервен план – може да се настанят в общежития и ведомствени бази. Правят се проверки на наличните спортни бази дали отговарят на минималните стандарти за живот“, каза Тошева.

Според данните, с които Тошева разполага, близо 9000 лица са заявили, че искат да започнат работа у нас. „Тези, които са си намерили работа е желателно да излязат на квартира. Помощите за квартира се получават през работодател“, каза Тошева.

„Трябва да се помогне на тези хора да се върнат към нормалния живот.  Те намериха спокойствие тук, ориентираха се в България, страшно важно е да започнат нормалното ежедневие“, казва тя.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!