„Различните цени на хляба за добра новина, защото показва, че има свободен пазар и голяма конкуренция между производителите и търговците. Това позволява всеки да формира цена както сметне за добре“, каза Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите, за експеримента на bTV.

Във вчерашния ден ви показахме, че един и същи хляб закупен от три различни места струва различно.

„Има 100 вида хляб на пазара. Има хляб под 1 лв., има и хляб над 7 лв. в различните търговски обекти. В повечето магазини хлябът има намаление на цената следобед, тъй като по закон той не може да се върне на производителя“, поясни Кукушева.

Оказва се, че това е честа практика. „Търговецът се лишава от своята печалба, за да продаде наличния хляб. Същата практика съществува и за останалите храни, плодове и зеленчуци“, каза Кукушева.

Тя допълни още, че цената на тон пшеница в България в момента е 750 лева на фона на 350 лв. миналата година по това време.

„Цената на хляба се е променила с около 40%, а не в пъти. Покачването на цената за нас е жизнено необходимо, иначе ще фалираме“, каза Кукушева.

Относно отпадането на ДДС за хляба, тя допълни, че това би смъкнало от цената на насъщния. „Държавата взима 20%. Представете си, ако един хляб е 2,50 лв., то държавата прибира 50 стотинки“, даде пример Кукушева.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!