Мемоарите на принц Хари станаха най-бързо продаваната нехудожествена книга в Обединеното кралство.

„Името, което получи у нас – „Резервният“, не е грешно, но е непълно. Майсторът на словото на тази книга, автор в сянка, е Мьорингер. Той е написал и биографията на тенисиста Андре Агаси. Думата "spare" на английски език може да бъде и съществително, и прилагателно, и глагол. Като прилагателно е „резервен“, като съществително е „резерва“. Крал Чалрз III беше казал точно това – че Даяна е изпълнила всичките си задължения, родила му е наследник и резерва. Като глагол "spare" означава „имайте милост“, "не ми правете лошо“, обясни в "Тази сутрин" преводачът Мариана Хил.

„Трябва да попитаме принц Хари дали това е имал предвид – „Милост за резервата“. Цялата книга е една психотерапия, SOS вик от 410 страници. Откакто е женен за Меган, тя го праща на всякакви знахари, баячки и психотерапевти, защото той носи в себе си доста психически товар. Не знаем дали Хари е поискал милост с книгата си, но докато четем, разбираме, че тя е вик за помощ“, коментира Мариана Хил.

„Той страда още от 12-годишен заради майка си, търпял е подигравки в колежа, казвали му „тъпчо“ цял живот, пощипвали го, а баща му не го е прегръщал. Медиите обаче веднага показаха кадри, в които Чарлз прегръща сина си като дете. Хари има много спомени, които се различават от спомените на другите участници в събитията. Най-страшното е, че той има спомен, че е убил 25 талибани, които не е виждал като човешки същества, а като шахматни фигури на дъската. Така е бил обучен, да се дистанцира от човешкото. Той каза обаче и че в Афганистан се е чувствал човек – не е трябвало да носи костюми, не е имал охрана и не е бил кралска особа“, каза още тя.

“Това е една изповед на човек, който наистина е много травмиран. Обяснението за талибанската история е, че така Хари е искал да им помогне да преодолеят посттравматичния стрес – много хора прибягват до самоубийство, след като се уволнят“, обясни преводачът.

Тази събота, 14 януари, bTV ще ви покаже 60-минутното интервю на журналиста Том Брадби с принц Хари, излъчено по ITV. За най-обсъжданото световно събитие от началото на годината bTV подготвя и специално студио - "Принц Хари: Интервюто" с водещи Петя Дикова и Васил Христов.