Мълния запали къщата на възрастно семейство в село Цапарево и ги остави без дом. Цяло чудо е, че обитателите на дома остават живи. Нищо не е останало от покъщнината на домакинството.

Минути преди полунощ силен гръм буди хората в селото. 

„Оно се къщата се разтресе, първия път като тресна, 3 пъти така гръмна и на четвъртия път вече всичко ойде", разказва Благой Самарджийски.

Снимка: btvnovinite.bg

„Лежах на леглото. Тя (жена ми) беше в кухнята. Чуваме гръм. И тя вика: „Нещо се скъса на тавано“, а аз ѝ викам: „Сигурно някои мачки се борят“. Излезнах и погледнах, и гледам –огън. Гледам - всичко започна да пада“, спомня си Благой.

Снимка: btvnovinite.bg

„Заварих страшна гледка. Пожарът се виждаше на 20 километра от селото“, разказва синът му Венцислав Самарджийски. На помощ се притичват съседи, идва и пожарната.

Снимка: btvnovinite.bg

Пожарникарите са се борили цяла нощ, за да овладеят пламъците и по думите на Венцислав на следващата сутрин са заспивали прави. През нощта са били пръскани с вода и съседните къщи, за да не бъдат обхванати и те от огъня.

„Здрави, млади и смели. На по 25 момчета, на по 25 години, такова раздаване, такава саможертва, при положение, че вече нямаше хора, те пак се опитваха да спасят, не е скъпа къщата, но самата стройност на тия хора, къде са живели тука 50 години тука са изкарали целия си живот, ще им е всичко ценно", казва Венцислав.

Майката на Венцислав успява да слезе в двора, въпреки че е трудно подвижна.

Обитателите на изпепеления дом са прекарали нощта в колата, като периодично са излизали да проверяват дали пожарът не се разраства.

Снимка: btvnovinite.bg

Къде ще прекара тази нощ, обаче, Благой все още не знае. Жена му, която е трудноподвижна и с множество заболявания, в момента се намира в медицински център в Благоевград.

„Къщата, като цена, не струва кой знае колко, има друга стойност - тук са изкарали целият си живот“, казва Венцислав Самарджийски, който е категоричен, че семейството ще направи всичко възможно, за да възстанови дома си и да могат догодина да се съберат всички там.

Снимка: btvnovinite.bg

„Селото сме единни и задружни, всички си предложиха помощта за подслон и храна“, споделя Венцислав, който споделя, че няма да остави родителите си в беда и засега ще поеме заедно с братята си грижата за техния подслон. Много роднини от Благоевград с къщи в селото също са предложили помощ, а кметът е готов да настани възрастното семейство в блокче в центъра на селото.

ЮЗДП изяви готовност да дари дървен материал за покривана новия дом на семейството.

Всеки, който иска да помогне на семейството да изгради отново дома си, може да преведе средства на:

Зорка Николова Самарджийска

BIC: STSABGSF

IBAN: BG77STSA92000027137752