Нови детайли от случая с прибралата се от Хага жена с коронавирус започват да излизат наяве. Майката на заразената – Снежана Стефанова, която живее в хасковското село Криво поле, разказа, че още в самолета състоянието на дъщеря ѝ се е влошило. Наложила се е медицинска намеса.

„Сложиха ѝ кислород“, разказа в ефира на „Тази сутрин“ Стефанова.

От думите ѝ става ясно, че след като самолетът е кацнал в София, жената е била посъветвана да потърси бърза помощ. Решила обаче да се прибере, но не в Криво поле, а в Хасково, откъдето вече семейството се обадило на спешните медици.

Именно майката и бащата на жената я посъветвали да не се връща в селото и са се обадили на здравните власти.

Стана ясно още, че в Нидерландия жената не е била диагностицирана с COVID-19. Езиковата бариера се оказала пречка за получаване на медицинска помощ.

Дъщерята на жената в момента се намира в Криво поле, но в друга семейна къща. По информация на кореспондента на bTV в региона, 15-годишното момиче спазва 14-дневна карантина, но емоционалното ѝ състояние не е добро заради стреса от случилото се.

Въпреки неприятната случка, кметът на селото благодари на семейството за адекватната реакция, а именно – съветът жената ѝ сина ѝ да не се връщат в населеното място и да потърсят помощ в Хасково.

Над 40 семейства от Криво поле са в Нидерландия. Има притеснения, че момента работата там намалява и те ще започнат да се връщат.

По думите на кмета Андрей Гаджев 9 души вече са се върнали и спазват карантината. Слуховете са, че още 13 души планират да се приберат. Според Гаджев завръщащите се трябва да се тестват, но самият той не се е свързал със здравните власти, за да им обърне внимание за това.

В момента жената, върнала се от Хага, се намира в болница заедно със сина си. Състоянието ѝ е критично.

Общо 13 са хората от Хасковска област, пътували със злополучния полет.