„Написала съм част от нещата, но искам да съм много конкретна и пунктуална, за да не сгреша в цитатите си, тъй като съм следена от наказателни адвокати. След първоначални шок, когато видях адв. Марковски на един екран със снимка на детето ми, изгледах няколко пъти интервюто. Учудена съм от нещата, които каза“, коментира в предаването „Тази сутрин“ Ани Стоянова, майка на Даяня.

Преди дни адвокат Димитър Марковски обясни пред bTV, че представлява директора и голяма част от самите служители и лекари в „Пирогов“, които „се чувстват засегнати от нападки“.

„За да се представя като представител на „Пирогов“ и защитник на „Пирогов“, болница „Пирогов“ трябва да го е упълномощила. Това е държавна болница. Как държавна болница упълномощава наказателен адвокат? Срещу какво? То няма досъдебно производство. Прокуратурата е образувала предварителна проверка. Няма течащи дела. Ако е защитник на част от лекарите в „Пирогов“, това означава ли, че той има пълномощно от проф. Габровски, от доц. Младенов, от Муса Дурльов, от Механджийски. Това са хората, които участваха в процеса на лечение на Даная. Има ли той пълномощни от тях?“, подчерта тя.

„Той каза, цитирам – „Запознах се с огромен обем медицинска документация с конкретиката по казуса на „Даная“. Представете си най-ужасното нещо, което можете да си представите. Най-ужасната гледка, която аз видях, там е описана с подробности. Това е свръхчувствителна информация. Кой, с какво право даде достъп на адв. Марковски до тези документи? Те се дават само на засегнатите лица. Той засегнато лице ли е? По кой казус?“, допълни Ани Стоянова.

Снимка: bTV

„Според нас и нашите адвокати това е неправомерно четене на медицинска документация на едно дете. Всички знаем какво означава“, добави Кремена Кунева от Фондация „Даная“.

„Нека да видим кой ще подпише това пълномощно освен директора Димитров и двама-трима души, които са в тесния му кръг. Колко хора от Медицинския съвет ще упълномощят наказателен адвокат, който ще защитава интересите им, да има достъп до цялото медицинско досие на Даная и да ползва медиите, представяйки се като адвокат на държавна болница. За какъв абсурд говорим в момента. Тези хора не разбраха, че трябва да имат лидерска позиция. Това е големият проблем с Медицинския надзор. Там работят хора на по-голяма възраст срещу малко пари. Ходят и преписват указанията на лекарите и отдолу казват – „нищо не се откри“. Като питаш дали са проверили първо, второ, трето – оказва се, че нямат право да го проверяват. Не знам дали имат правомощията да правят достатъчно задълбочени проверки“, коментира Кремена Кунева.

Снимка: bTV

„В българските стандарти и препоръки по неврохирургия ясно и точни пише кога едно дете трябва да бъде хоспитализирано при травма на главата. Ясно и точно пише, че когато детето има хематологично заболяване, свързано с кръвта, то трябва да бъде хоспитализирано. Това е амбулаторният лист на Даная. В него пише какво хематологично заболяване има тя. Видно от документа тя не е приета в болница, не е препоръчано приемане в болница“, посочи Кунева.

Снимка: bTV

„Не водим битка срещу лекарите. Аз осъждам всички, които ги наричат убийци. Тази битка е за тях. За изчистване на системата от проблемите. Днес да твърдим, че системата няма проблеми – това е абсурдно“, каза още тя.

Майката на Даная Ани Стоянова е категорична, че не е подписвала отказ от хоспитализация.

„Адвокат Марковски каза нещо странно, че детето не е имало неврологични показатели. Той откъде знае? Той не видя ли, че тя не е имала снет неврологичен статус. Повтарям – няма снет неврологичен статус. Няма откъде да знаят дали е имала, или не неврологични показатели. Оставката на директора няма да оправи системата. Трябва да се поеме отговорност. Директорът управлява всички процеси в болницата. Той е отговорен за това, което се случва или за това, което не се случва. Когато си превърнал една болница в бакалия и не е ясно къде, какво и кога се случва, нормално е да поемеш отговорност. На 1 февруари имаше Медицински съвет. На него не само, че не бяха обсъждани медицински въпроси, а адв. Марковски и екипът му също присъстваха, но имаше и отправени заплахи към нас“, каза Стоянова и цитира изказване от заседанието на Медицинския съвет.

„Кремена Кунева, която е от ДБ и е подкрепена политически, и събираше пари за децата на умрелите („Фонд за децата на герои“ - кампания за събиране за средства за деца на медици, починали от COVID-19 – бел. ред.), тея хора – трябва да се направи всичко възможно да усетят болката“, посочи тя.

„Не съм била там, но това е казано и аз мога да го докажа, че е казано. Само чакам някой, който да излезе и да каже, че не е вярно. В съвета участват шефове на клиники и здравни грижи“, каза още майката на Даная.

Снимка: bTV

„Има репресия. Това трябва да приключи. Този директор не просто не приема да е социално отговорен, той картира съдебната система, неискайки да си вземе върнатата искова молба. Човек, който работи в София, живее в София, а иска да му я връчат в Стара Загора. Върната му е исковата молба, с която съдът указва, че няма право да жали освобождаването си от „Пирогов“, уточни Кремена Кунева.

Гледайте и цялото интервю с адвокат Димитър Марковски в „Тази сутрин“: