Държавната агенция за закрила на детето се самосезира, след като в ефира на bTV майка на осмокласничка разказа за системна агресия и насилие в училище във Велико Търново.

„Още от началото на учебната година октомври започнаха такива прояви на агресия. След това зачестиха. Това наложи спиране на дъщеря ми от училище и преминаване на дистанционно обучение вкъщи. След това в началото на втория срок тя сама пожела да се върне отново на училище, но тези неща продължиха. Аз съм алармирала класния ръководител в лични срещи с него в училището“, разказа майката Теодора Иванова.

Тя подчерта, че ѝ е било отговаряно, че дъщеря ѝ не е удряна.

„Казаха ми да не вярвам винаги на това, което разказва дъщеря ми. Класният ръководител ме увери, че дъщеря ми не е ударена и че тя си измисля. Това бяха неговите отговори като в един от случаите дъщеря ми имаше повреди на лична вещ. Тогава класният ми каза, че това са материални неща и че трябва дъщеря ми да свиква с улицата, както и че това е улицата“, добавя Иванова.

„Старах се по законовия начин да реша проблемите. Имах среща и с психоложката на училището след един от случаите, която ми заяви, че децата в класа са много добри, а дисциплината е много на ниво. Моето дете най-вероятно не е успяло да се адаптира, но тя не е запозната с тези конфликти и проблеми“, обясни майката.

От училището са съобщили, че започват разследване по случая.

„Няма нито едно писмено оплакване от родителя, няма наложено наказание на детето. Моля да оставим институциите да си свършат работата. Всеки може да си твърди всичко. В присъствените дни няма посещения на майката в училище. Имайте предвид, че и в училището има видеокамери“, каза Павлин Витанов, директор на ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Велико Търново.