„Пострадалите при катастрофата на АМ „Струма“, които дойдоха при нас в Клиниката по изгаряния на „Пирогов“, бяха в изключително тежко психологическо състояние“, каза в "Тази сутрин" Мая Аргирова, началник на клиниката.

По думите ѝ освен всички медицински протоколи и помощ, която е оказана на пострадалите, най-важна е била психологическата помощ, която са успели да уредят да е на майчин език, за да е максимално ефективна.

„В емоционален план тези случаи бяха много различни. Някои от пациентите бяха загубили свои близки при катастрофата – съпруга, деца. Мисля, че се справихме много добре с професионалната психологична помощ“, каза Аргирова.

Тя сподели и какво е разказал един от пострадалите – след като станала катастрофата, той видял в суматохата къде седи чукчето за прозорците на автобуса. С него успял да счупи стъклата на превозното средство и по този начин хванатите в капан в дъното на автобуса успели да излязат.

„Спасените бяха седем, но не сме говорили за бройката с пациентите. Те самите не са се броили. Паниката е била толкова голяма. Аз мисля, че те осъзнаха какво се е случило в момента, в който постъпиха в клиниката“, каза Аргирова.