Проблемът ни със Северна Македония не е исторически спор, тук става въпрос за престъпление и фалшификация на настоящето. В момента македонското общество се облъчва и се манипулира с една гигантска лъжа и оттам идва и езикът на омразата към нас, че ние искаме да им отнемем идентичността, езика и националността. Абсолютна лъжа.

Това заяви в студиото на „Тази сутрин“ журналистът Любчо Нешков.

„Няма държава, няма правителство, няма народ, който да иска повече от българския Северна Македония да започне преговори за влизане в ЕС. Благодарение на България започна процесът на завръщане на евроинтеграцията. Кирил Петков се опитва да направи това, което правят всички български политици от 30 г. насам. Няма нищо ново, всеки път искаме да помогнем и съдействаме на най-близката ни съседка да изгради истинска независима държава“, добави той.

Според вицепрезидента на Атлантическия клуб Елена Поптодорова е важно да се възстанови статутът и възприемането на България, като отваряща пътища за ЕС и интеграция на Западните Балкани, а не възпрепятстваща ги.

Експертът по национална сигурност Боян Чуков пък е песимист по отношение резултатите, които ще получим от това посещение.

„На Балканите всички народи, включително и българският, имат много кратка историческа памет, а това не е тетрадка, от която можеш да късаш листове и да започваш да пишеш на бял лист. Трябва да прочетеш всичко, което е било преди него“, добави той.

Според Нешков въпросът з българите в Северна Македония „не може да бъде сравняван с роми, сърби, бошняци. Какво ще излезе, че българите се появяват в Северна Македония 2022 г.? Това са хората, които са оцелели от многовековния геноцид, който съществува там.“

А според Поптодорова не може да бъде открадната история, има бой на интерпретации.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!