Нашествие на лисици в София - любителски клип от столичния бул. „Цариградско шосе“ как дивото животно се разхожда необезпокоявано между паркиралите коли.  Видеото е от „Фейсбук“ групата „Забелязано в София“. Потребители пишат, че често виждат лисици и в столичните квартали „Люлин“ и „Младост“.

Подобни снимки има и от Ямбол. На тях отново се вижда лисица пред жилищен блок. 

Снимка: btvnovinite.bg

Какво правят лисиците в града, трябва ли да се пазим от тях и към кого да подадем сигнал – отговорите на тези въпроси дадоха в „Тази сутрин“ Любомила Кривошиева и Марина Георгиева от „Дивите животни“. 

По думите им лисиците винаги са били в градовете, като това не е изненадващо или опасно. 

„Те винаги са били при нас, но в последните години им обръщат повече внимание. Настроенията варират в крайности – „от убийте я“ до „много е сладка, дайте да я нахраним“. Това е мечешка услуга, ние не го толерираме, защото по този начин свикват с хората“, обясни Марина.

По думите ѝ лисиците не са кучета и не трябва да се правят опити за опитомяване. Любомила беше категорична, че дивото животно не е опасно и не разнася зарази. Тя даде пример с Лондон, където по-често се срещат лисици, отколкото кучета или котки. 

Снимка: btvnovinite.bg

„В града те се препитават с не толкова полезни за здравето им неща – от кофите за боклук и отпадъците на хората“, заяви Любомила, а Марина добави, че лисиците са едни от най-приспособимите животни. 

Те уточниха, че лисиците няма да нападнат вас или домашния ви любимец, но могат да се приближат, защото са изключително любопитни.