В Молдова и по-конкретно в област Тараклия, където живеят основно българи, вече ще има паметник на Васил Левски. Дни преди поклонението пред Апостола на свободата паметникът ще отпътува от Карлово. 

„Левски се развива във всеки един автор“: Паметник на Апостола заминава за Молдова
Снимка: Редакторски екип

Паметникът е изработен по молба към Oбщина Карлово от стотиците българи, живеещи в Тараклия.
Общината отделя средства, даряват и много българи, за да може карловският скулптор проф. Димитър Рашков да изработи паметника.

Това е вторият паметник на Васил Левски, който скулпторът проф. Рашков прави. Предишният е за училище „Васил Левски“ в едно от селата в Карловско преди 30 години.

„Животът му беше кратък. Той изчезна във времето, когато много бронзови паметници изчезваха. Трябваше да се печели от скрап“, коментира скулпторът.

проф. Димитър Рашков, скулптор
Снимка: Редакторски екип

„Левски се развива във всеки един автор. Колкото пъти да го рисува, описва или скулптира – той ще бъде различен. Паметникът преди 30 години, когато съм бил на възрастта на Апостола, имаше друго излъчване – беше по-спокойно, по-меко. Гледаше наивно на света със своите идеи и вярваше, че те ще бъдат осъществени. Сега е малко по-мрачен и по-строг. Запали ме, че ще отиде при тези българи в Молдова. Срещата ми с тях ще бъде вълнуваща“, добави проф. Рашков.