Ще имаме относително дълъг период на немного високи лихви, но висока инфлация – към 5% до 7%. Тази прогноза направи в „Тази сутрин“ финансистът Левон Хампарцумян.

На въпроса дали именно този период е най-подходящ за купуване на жилище той отговори, че е подходящ, ако човек иска да живее в това жилище и ако е сигурен в доходите си за следващите 20-30 г.

"Ако го взимат за спекулация, може да сбъркат, но може и да спечелят, както е при всяка спекулация", уточни финансистът.

„В България, от една страна, има демографска криза, а от друга – в София всяка година населението расте. В по-добрите квартали на София, предпочитани заради разположение и транспортна инфраструктура, най-вероятно цените ще продължат да растат. Няма рецепта, по която да се предпише купувайте – не купувайте. Всеки трябва да си направи сметката“, коментира Хампарцумян.

Според него е възможно следващите поколения в България да не предпочитат непременно да се заробват с 30-годишни кредити, а да живеят под наем и да харчат парите си за екскурзии.