Половината от българските семейства не са почивали това лято, а най-голяма загуба заради COVID пандемията са претърпели големите хотели у нас. Това показват резултатите от проучване на Института по философия и социология към БАН.   

То е направено в периода 25 септември – 5 октомври сред представители на 180 хотела и къщи за почивка и на 180 заведения.   

Снимка: btvnovinite.bg

Социологът доц. Алексей Пампоров обясни в „Тази сутрин“, че почивалите това лято са с 14% по-малко в сравнение с миналата година. Южното Черноморие е било най-предпочитано – 58,6% от анкетираните са отговорили, че са почивали там. 17,2% са избрали планината, а 11% са отишли на Северното Черноморие. 

„Спецификата е, че тези данни се генерират от софиянци, на средна възраст, със средно или висше образование. Една софийска средна класа. Докато на останалите места се наблюдава махаловиден туризъм – хората отиват и се връщат, не ползват нощувки“, поясни социологът. 

Експертът обясни, че се наблюдава ръст при разходите за пътуване през лятото, но заради пандемията хората са избягвали нощувките. Резултатите показват, че големите губещи са спа курортите и културните забележителности. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Големият спад в туризма е, че чужденците не могат да пътуват, България беше под карантина и имаше ограничения в придвижването. Големите хотели, които са около 400 в страната, генерират около 2/3 от приходите в туризма, а те бяха най-засегнати“, добави Пампоров.

Изследването е анализирало и реакцията на бизнеса при извънредното положение. Почти половината от запитаните са замразили изцяло дейността си.