Лена Бориславова, която е част от Изпълнителния съвет на „Продължаваме промяната“, коментира темата за насилието срещу жени и измененията в Наказателния кодекс в „Тази сутрин“.

„Всяка трета жена да бъде обект на домашно насилие – вербално или физически, е много тежка диагноза за общество, което така или иначе е ужасно разделено. Отговорът на всички беше изключително показателен, че такава жестокост с агресия, с унижение към друго човешко същество, трябва да е абсолютно недопустима. Изключително тъжно и обезсърчаващо, че такива случаи се случват все още и че те не са изключение“, каза тя.

Според Бориславова реакцията на гражданското общество е показала доза надежда, тъй като „рядко се случва толкова убедително и еднозначно да излезе цяло общество и да каже: „Това не трябва да се случва повече“.

„Никоя партия, освен „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), не беше готова да гласува промените за „интимната връзка“, каза тя.

Предложенията за промени в Закона срещу домашното насилие предвиждат в кръга на защита да бъдат включени и лицата, които са в „интимна връзка”, без непременно да съжителстват. В момента разпоредбите дават закрила само на роднини, съпрузи и съжителството без връзка.

Припомняме, че в проекта на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС се предлага и определение за интимна връзка: „доброволен, относително траен съюз между две лица, който възниква и съществува като фактическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура и независимо дали лицата споделят едно домакинство, като водещ елемент е строго личният характер на техните отношения".

Народно събрание – „решаващо задачи от обществено значение“

Лена Бориславова заяви, че най-накрая имаме Народно събрание, което започва да отмята и да решава задачи от обществено значение.

„Това Народно събрание, което беше сформирано в тази сглобка, върши работа. Каква е промяната, в какво се състои тя – вече има истински дебат по политики, приети закони, отлагани с години, говори се за конституционна промяна“, каза още тя.

Лена Бориславова обясни, че има готови текстове за протокол между управляващите коалиции ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

Промените в Конституцията

Бориславова коментира и предложените промени в Конституцията, внесени от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС. Тя заяви, че по отношение на мандатите на главния прокурор трябва да остане един мандат за пет години.

„Председателстването на прокурорския съвет трябва да се случва от министъра на правосъдието. Само че текстът, който в момента е влязъл, и начинът, по който е събрана подкрепата за него, гарантира, че за всички останали разпоредби, които стоят на масата, има подкрепа. Това е подкрепа за нов начин на избиране и формиране квотите за това какви лица влизат във ВСС“, обясни Лена Бориславова и поясни, че дебатът за това как трябва да се измени Конституцията не е приключил.