Два спасени човешки живота - така може да обобщим резултата от уникалните операции на пациенти с мозъчни аневризми в столичната болница "Св. Иван Рилски". Те бяха извършени от германския професор Ханс Хенкес - светило в тази област и неговия български колега, доц. Станимир Сираков.

Тези операции са нещо, което рядко може да се наблюдава – не само в България, но и в световната практика. Те бяха предавани на живо в Аулата на болницата. Така десетки специалисти от различни болници в България можаха да проследят какво правят двамата хирурзи.

Снимка: btvnovinite.bg

"В нашата клиника повече от три години повечето пациенти не са заплащали скъпоструващи консумативи. Това стана след дълги преговори с НЗОК и пациентски организации. С доста усилия успяхме да подновим и техниката, на която работим, защото беше морално остаряла. Всички здравно осигурени пациенти при нас не заплащат нищо”, обясни в студиото на „Тази сутрин” доц. Станимир Сираков.

По думите му мозъчните аневризми са много чести, особено в Европа – това се дължи на начина ни на живот и на стреса.

Снимка: btvnovinite.bg

Двете операции на гигантски аневризми, осъществени от германския топ неврорентгенолог проф. Ханс Хенкес и доц. Станимир Сираков в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" са приключили  успешно.

Снимка: btvnovinite.bg

54-годишен мъж е бил с аневризма, която е криела огромен риск от усложнения по време на интервенцията. Според проф. Хенкес, който на няколко пъти е консултирал пациента, рискът той да загине по време на операцията е бил 30%.

Без професионалната лекарска намеса, вероятността мъжът да почине е била 60%. За сравнение, при по-обикновените случаи операцията крие около 1,5-2% риск от фатални усложнения. 30% означава, че всеки трети с такава аневризма е загинал. За да го спасят, проф. Хенкес и доц. Сираков са поставили 11 стента в центъра на аневризмата, като по този начин са изградили нов съд.

Снимка: btvnovinite.bg

Вторият пациент е 61-годишна жена, която вече веднъж е била третирана от екипа на доц. Сираков, тъй като аневризмата й е била пред спукване.

Двамата пациенти са настанени в реанимацията на болницата, където са под 24-часово наблюдение за няколко дни. Около месец е критичният период за първия пациент. Самото възстановяване трае между 3 и 6 месеца. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!