През отминаващата трета вълна на коронавируса са били засегнати повече родилки, отчетоха експерти в ефира на bTV. В този случай първите ваксини за бебето се отлагат, а при ваксинирани майки - антителата преминават през плацентата към бебето.

„Деца, които са родени от майки с положителен PCR, трябва да бъдат изследвани, преди да се ваксинират“, отбеляза д-р Борислав Дангъров, завеждащ неонатологично отделение.

„Ваксините, които правим в родилния дом, са две – първата се прави в първите 24 часа за профилактика на хепатит Б, а втората е след 48 часа – БЦЖ ваксина за профилактика на туберкулоза“, припомни лекарят.

"100% от тестовете, които правим в нашата болница", са отрицателни, заяви той.

„Асоциацията по неонатология препоръчва такива деца да бъдат извикани между 8 и 14 ден и да се взема втори PCR тест или антигенен тест. Тези деца не се ваксинират и подлежат на допълнително изследване“, обясни д-р Борислав Дангъров.

Коронавирусът е непозната инфекция и никой не може да отговори какво би се случило, ако едно дете бъде ваксинирано със задължителните ваксини в родилното отделение и то е болно от коронавирус, добави той. 

„При първата вълна на коронавируса родилките идваха без симптоми или със скромна симптоматика, просто с положителни PCR тестове“, обясни д-р Борислав Дангъров.

„Техните бебета се раждаха здрави с нормална адаптация, ние ги приемахме като нормални здрави бебета и наблюдението над тях се продължаваше от личните лекари“, посочи той.  

„При третата вълна голяма част от бременните с положителни тестове са със симптоми – температура, отпадналост, болки в мускулите, някои от тях са с различна по степен дихателна недостатъчност. В много висок процент бебетата родени от такива майки адаптацията е затруднена. Те имат нужда от различна по обем неонатална интензивна терапия като кислородотерапия  в първите часове, за да се адаптира бебето, прилагат се антибиотици“, обясни лекарят. По думите му друга част от тях много трудно се захранват.   

„COVID-19 е ново заболяване, тепърва го наблюдаваме и правим изводи. Протичането може да бъде внезапно бързо и неочаквано и тогава не може да се каже, че някой е закъснял с насочването или постъпването в болница. Над 99% от случаите при бременни жени са добре наблюдавани и добре лекувани“, посочи и доц. д-р Петя Андреева, акушер-гинеколог.

„Световните препоръки при бременните жени са в положителна посока, съветват се да бъдат ваксинирани. Това е необходимо първо за тяхното спокойствие и второ за преминаването на антитела към плода. Над 94 000 жени в света вече са се ваксинирали без никакви странични ефекти“, отбеляза акушер-гинекологът.