Медици от ВМА успяха само за час да върнат 9-месечно бебе към нормалния живот. То се ражда с вродена малформация, пречеща на дишането и храненето му. 

„Операцията се направи за много кратък период от време – от образното изследване до операционната маса продължи около час – час и 20 минути. С една анестезия. Детето бе изписано в рамките на 24 часа.“, каза в ефира на „Тази сутрин“ доц. Христо Златанов, ВМА. 

Хоанална атрезия се среща при един на 7000 и при нея въздушната струя не може да минава от нослето към гърлото, тъй като липсва отвор между тях. По-често се среща при момиченцата, но пациентът във ВМА е момченце.

При него малформацията не е двустранна, което позволява операцията да бъде отложена с няколко месеца, за да може незрелият организмът да свикне и укрепне.

Д-р Теодора Димитрова от ВМА за първи път оперира толкова малък пациент с тази диагноза. „Не съм изпитвала затруднения, но научих много“, каза тя.

Ако атрезията е двустранна, това се разбира минути след раждането – детето не може да диша през носа и да се храни, тъй като двата процеса се случват едновременно. Тогава се налага операцията да бъде направена спешно, веднага след раждането.