Цифрите за разпространението на коронавируса в България говорят, че при нас инфекцията ще се развва бавно и постепенно ще се показват случаите. Сега е летният период и виждаме резултатите от разхлабването на мерките и по-скоро фактът, че хората като че ли започнаха да пренебрегват съветите на пациентите.

Това заяви председателят на Национална пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. За “Тази сутрин” той коментира, че е трудно за няколко месеца, от началото на пандемията, да се промени здравната система.

По думите му все още не се прави достатъчно за най-рисковите групи, застрашени от заразяване с COVID-19. Според него не са предприети никакви мерки за тяхното опазване.

“Все още, ако си диабетик, трябва да се редиш на опашки, да подаваш молби, да ходиш по кабинети, за да си получиш инсулина. Където има голямо струпване на хора, ние не сме предвидили възможност да ограничим рисковите групи и да има по-малък шанс от заразяване”, коментира той.

Според него през есенно-зимния период, когато ще имаме и други респираторни инфекции, нещата могат да излязат извън контрол и здравната система може да бъде поставена под натиск, така че да не може да издържи всички пациенти.

Вижте още във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!