На 82-години, но въпреки това всеки ден на работа в кабинета си в помощ на пациентите. Това е ежедневието за д-р Йорданка Йорданова, която е единствения личен лекар в родното си село Драгоево. С повече от 50-годишен стаж тя казва, че да работи не е просто призвание, а начин на живот.

"Работим сутрин и следобед, за да може да обслужваме пациентите от района, защото вече са събрани пет села. Друга професия не бих предпочела. Ние сме медицински работници от над 50 години и сме винаги сред нашите пациенти, справяме се с тях“, разказа тя.

Доволни и благодарни не са един и двама. Сред случите, които д-р Йорданова винаги ще помни, е моментът, в който заедно с медицинска сестра Жекова спасили живота на малко бебе, което е имало гърчове.

„Наложи се след манипулациите тук сестрата да го придружи до Преслав. По пътя е държала устата му отворена, то се спаси и сега това е едно дете, което е ученик в средно училище в Преслав“, разказа д-р Йорданова.

Семейството на порасналия пациент сега всяка година подаряват на д-р Йорданова негова снимка. Медицинска сестра Жекова е на 75 години и също казва, че са сформирали добър екип.

„През тези 50 години аз много лекари смених тук, идват за по една години, за по две години и си отиват, но д-р Йорданова дали беше директор на Народно здраве, дали беше някъде, тя винаги е обслужвала хората“, разказа Димитричка Жекова.

Над 1000 са общо пациентите, за които се грижи д-р Йорданова. Сред тях и Стоян Станчев, който казва че по време на COVID пандемията екипът Йорданова-Жекова го е спасил.

Д-р Йорданова съветва младите лекари да не се страхуват да работят на село и казва, че за сега не мисли да прекратява практиката си.