Нова клетка за големите котки във Варненския зоопарк. Лъвчетата Симба и Косара, които дойдоха от Благоевград, и тигрицата Мария вече живеят в по-добри условия. След ремонта клетката им е 5 пъти по-голяма.

Директорът на зоопарка Иванка Стоянова заяви за bTV, че за първи път се финансира ремонт от Фонда за градско развитие за Северна България, като целият проект струва 1 милион и 200 хиляди.

Цели се и модернизация на целия зоопарк, допълни тя.

Големите котки вече имат достатъчно пространство, скали, водопад, езеро, направили сме допълнително лежанка, на която могат да лежат и да наблюдават, и могат да показват естествените си навици като лъвчета, обясни директорът.

Стойността на този ремонт е 430 000 лв., каза Иванка Стоянова.

По думите й от 61-ва година, откакто е създаден зоопаркът, се прави такъв мащабен ремонт. Няма нужда да се разделят лъвчетата, ние ще предприемем мерки, когато станат пълнолетни, за да нямаме приплоди от тях, каза тя.

В другата част на сектор хищници – вълци и средноголеми котки, също предстои ремонт. Сега има бетон, там също ще бъде разширено местообитанието на вълците, като ще се вземе съседната клетка до тях. И местообитанието на средноголеми котки ще бъде разширено за сметка на клетката на енотите, допълни Иванка Стоянова.

"В момента сме в процедура по избор на изпълнител за строителните работи. Надявам се, че към март месец ще започнем", допълни директорът на Зоопарка във Варна.