Миналата седмица  bTV направих съпричастни зрителите с историята на две лъвчета, които се родиха погрешка в зоопарка на Благоевград. Според подаден сигнал до нас е можело те да бъдат умъртвени, защото зоопаркът няма условия за отглеждането им.

За щастие, лъвчетата имаха късмет и след намесата на еколози от организацията „Четири лапи“ и екипа ни бяха транспортирани във ветеринарна клиника в София.

Снимка: btvnovinite.bg

Малките са били в изключително тежко състояние. Наложи се да бъдат реанимирани в зоопарка, разказа ветеринарят д-р Илия Райчев, който се грижи за новородените в момента.

Снимка: btvnovinite.bg

Животните са много добре в момента, наддават и се хранят, съобщи Райчев. Диетата на малките е от адаптирано мляко за котки. Предстои да бъдат ваксинирани по схема, но първо трябва да закрепнат.

Във ветеринарната клиника са кръстили двете малки - мъжкото е Симба, а женското са нарекли Бамби, но не се знае дали занапред ще запазят тези имена.

Снимка: btvnovinite.bg

Лъвчетата „първоначално не знаеха къде се намират, сега вече се ориентират в пространството. Започнаха да ме възприемат като майка“, сподели Райчев и допълни, че двете малки съжителстват много добре едно с друго.

Грижите в този период са много важи, изтъкна ветеринарят, който заяви, че има уверения от кмета на Благоевград, че ще бъде изградена нова клетка в общинския зоопарк за тях.

Снимка: btvnovinite.bg

„В събота са идвали проектанти за нова клетка“ потвърди в ефира на bTV благоевградският градоначалник Румен Томов, който заяви, че скоро ще посети двете малки лъвчета във ветеринарната клиника.

Управителят на зоопарка в Благоевград д-р Крум Попниколов заяви, че се е стигнало до тази ситуация, защото лъвицата „не е проявила майчински инстинкт“. По неговите думи гледачите от зоопарка са се намесили на 3-4 ден, като първоначално са оставили майката на „спокойствие“, за да видят дали ще започна да се грижи за малките.

Снимка: btvnovinite.bg

Управителят на зоопарка в Благоевград каза, че е следил ситуацията с малките,  въпреки че е бил в отпуск.

Попниколов коментира и друг зрителски сигнал до bTV за починало новородено мече в подопечния му зоопарка, като заяви, че то е било „мъртвородено“.