Приключи летен лагер по журналистика за ученици от цялата страна. 20 участници завършиха успешно курса, като проследиха и участваха в процесите на изготвяне на новинарски емисии, заедно с водещите на bTV Новините Иван Георгиев, Лиляна Боянова и Станислава Цалова. Младежите имаха възможността да разгледат и изпробват технологиите в новото интегрирано студио на bTV.

Младите журналисти споделят, че все повече се интересуват от новини и са наясно, че трябва се внимава с фалшивите новини. Според тях технологиите дават възможност да бъдем по-близо до света.

В студиото на „Тази сутрин” Боряна Джамбазова от Асоциацията на европейските журналисти - България обясни, че интернет пространството променя работата на работещите в медиите. По думите ѝ в България има и други проблеми като липса на прозрачност, език на омразата, както и таблоиден начин на писане.

Тя обясни, че идеята зад летния лагер по журналистика е да се помогне на ученици да придобият практически умения.

Водещият на bTV Новините Иван Георгиев сподели, че децата са били изключително умни, заинтересовани и с голям достъп до информация. За него е било важно да покаже на учениците, че в тази деморализирана и разпадаща се медийна среда е важно да не се губи кураж. „Много е оптимистично, когато млади, интелигентни и амбициозни хора искат да знаят всичко”, допълни той.

Джамбазова подчерта важността на медийната грамотност, за да можем да различаваме истинските от фалшивите новини.

Бъдещите журналисти са имали възможността да работят върху собствени материали по време на лагера. По думите ѝ младежите са изявили инициативност, като са имали много интересни теми и идеи. Награда е взел проект за благоевградски революционер. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!