Пандемията се оказа причина за лавина от солидарност около Коледа във Франция. Една инициатива, тръгнала от “Фейсбук” буквално заля страната и донесе подаръци да стотици хиляди бездомни и социално слаби хора. Никой от тях не знае кой точно е техният дарител.

А дарителите също са стотици хиляди.

Една кутия за обувки може да стопли, да донесе радост, да върне забравени отдавна спомени за изненади… И със сигурност, поне за малко може и да ни извади от ежедневието, пълно с новини за COVID-19.

По време на втората карантина във Франция едно момиче използва опита си в организирането на събития и пробва как хората реагират в социалните мрежи на предложението й за кампания: "Кутия за Коледа". Ефектът е зашеметяващ.

Идеята е в кутия за обувки да се сложат подаръци да социално слаби хора.

И тъй като сред дарителите има богати, но и по-бедни, а получателите трябва да са равни, има едно условие: в кутия трябва да има точно 5 предмета – нещо топло, нещо полезно, нещо вкусно, нещо забавно, нещо мило.

Шал или ръкавици вършат чудесна работа като "нещо топло" за бездомни хора. Нещо полезно може да се окаже шампоан или сапун, но може и предпазна маска срещу COVID-19. Нещо вкусно? Шоколад, разбира се. Но може и консерва, стига да се отваря лесно.

Някаква игра отговаря на условието за нещо забавно. А нещо мило? Може да е просто детска рисунка или дори само писмено пожелание за Коледа.

Който желае да е дарител в кампанията "Кутия за Коледа", намира тези пет неща и една кутия за обувки. Намира и специална хартия за подаръци. За да е красиво. И трябва да напише дали подаръкът е предназначен за дете, жена или мъж.

После влиза в Интернет и намира най-близкия пункт за оставяне на кутиите. Още на 15 декември в източната френска провинция Елзас, успехът е огромен.

Паскалин е една от доброволците, които събират "Кутиите за Коледа" и после ги носят на неправителствените организации, които работят с бездомните и социално слабите.

“Ето, готови сме за последните събирания на „Кутии за Коледа“. Трябва да минем през още една аптека, където очакваме да ни дадат още 100-ина кутии. Ние ще се погрижим за тях с моя асистент – джуджето. Той много ми помогна за всички тези подаръци. Колата ми е пълна, багажникът е пълен”, казва Паскалин, доброволка от Елзас

На 17 декември започва раздаването на вълшебните кутии и в Париж.

Много от тези хора отдавна са забравили усещането за изненада от подарък.