„Малко вероятно е маймунската шарка да се превърне в пандемия“, смята главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Причината – заразата се разпространява по-трудно.

„Това не е въздушно-капкова инфекция – не е достатъчно да разговаряме с някого или да сме в една стая с него, за да се заразим. Контактът, който е необходим, е доста по-интимен, по-тесен – човек трябва да има евентуално сексуални отношения, продължителен контакт кожа в кожа, за да може да стане това предаване на маймунската треска“, обясни доц. Кунчев.

Според Кунчев за Великобритания данните сочат, че маймунската шарка е доказана за първи път при човек, връщащ се от Нигерия. Той попада сред други мъже, с които има сексуален контакт, както и на няколко международни партита. „Вероятно там е станало ефективното предаване на болестта“, посочва той.

По-рано от СЗО съобщиха, че е възможно маймунската шарка да е тръгнала от две рейв партита в Испания и Белгия.

Кунчев напомни, че заболяването е познато от 60 г., но като местна инфекция за някои райони на Африка. Има и ваксина, която се произвежда в Дания. В повечето държави обаче не е налична, тъй като няма регистрирани случаи на заболяването.

На Балканите се говори за едни случай – в Словения, едва ли ще се наложи масова ваксинация, коментира главният епидемиолог на държавата.

„Нещо хубаво в цялата история е, че този вирус генетично се е разделил на два големи клона – един, който се разпространява в Централна Африка – най-вече в Конго. Той е доста смъртоносен – над 10% от заразените умират. И вторият е от Западна Африка – Нигерия, Того и други страни, при който смъртността е с под 1%. В Европа случаите са от западноафриканския“, обясни епидемиологът.

Относно коронавирус доц. Кунчев коментира, че най-застрашени продължават да са хората, които не са ваксинирани. Според него на този етап не е необходима четвърта доза от ваксините.

Гледайте повече във видеото!