„В следващите шест месеца имаме две задачи – да направим честни избори и да възобновим ваксинацията, защото темпът е бавен“, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев в предаването „Тази сутрин“.

„Хората се страхуват, колебаят се, слушат глупости, четат неща в социалните мрежи, които ги плашат. Истината е, че ако си имал шанса да не се срещнеш с този вирус досега и имаш четири вида ваксини и не се ваксинираш, това е тотална безотговорност“, заяви Кунчев.

По думите му е нужна широкомащабна информационна кампания с голям диапазон на участниците.

„Кой когото харесва, трябва да чуе от него колко е важно да се имунизираш“, коментира Кунчев.

„Насищането в България с ваксини е достатъчно голямо. Няма друга европейска страна, в която да решите да се имунизирате и да имате такъв избор. Имам обаждания от колеги и познати, които планират да се върнат у нас, за да се ваксинират“, изтъкна Ангел Кунчев.

На въпрос дали е трябвало първо да се ваксинира възрастното и уязвимо население, той коментира, че в повечето западни страни първо са ваксинирани рисковите групи и чак тогава всички останали. По думите му няма нищо притеснително да се направи ревизия на здравеопазването.

„Идеята е да се учим от грешките си. Няма начин човек да не допусне грешки, особено в такава ситуация“, каза още Кунчев.

По повод спекулациите, че служебният здравен министър е поискал да бъде освободен Кунчев заяви, че оставката му не е искана.

„Аз не виждам и основание да ми я иска. Засега съм част от екипа“, допълни той.

„Има една обида при хората, които работиха толкова много. Има РЗИ-та, в които хората имат 2000 часа извънреден труд за миналата година. Това не може да се компенсира“, каза Кунчев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!