Лъвът Любчо в Разградския зоопарк куца и тревожно реве - това разказват местни хора. Видеоклипове с разтревоженото животно обиколиха социалните мрежи, а граждани вече сигнализираха институциите.

За здравето на лъвовете се грижи ветеринар, увериха от общината, която стопанисва зоокъта. 

Зам.-кметът на община Разград – Мирослав Грънчаров, обясни, че лъвът куца от ноември месец 2018 г. след прекарана инфекция, която е овладяна. „Тогава е констатирано за пръв път това. Първо е лекуван медикаментозно, а след това се наложи оперативна намеса. Премахната му е една фаланга на дясната лапа“, каза той.

Снимка: btvnovinite.bg

„Лъвът беше доста затлъстял, вкарахме го в кондиция, подобрихме състоянието му“, посочи още Мирослав Грънчаров.

Според фондация „Четири лапи“ условията в зоокъта в Разград не са достатъчно добри. Всички неща са подобрени и променени, отбеляза в отговор Мирослав Грънчаров.

Ветеринарният лекар в зоокъта обясни, че лъвовете са на 10 години. Ревът не е тревожен, а по-скоро знак за доброто им развитие, посочи той.

Лицензът на зоокъта в Разград е подновен в края на миналата година, след 6-годишно прекъсване. Усилията сега са към подобряване на клетките не само на лъвовете, но и на ламите и благородните елени, каквито са част от забележките в доклад на фондация „Четири лапи“.