"Единствената по-значима промяна, която се вижда в този законопроект за държавен бюджет, е в бюджета на ДОО и промяната на изчисляване на пенсиите, която ще се случи от 1 октомври тази година. Тази промяна не е съгласувана и изговаряна със синдикатите. Ние не трябваше да разбираме за това в петък вечерта".

Това каза в "Тази сутрин" Ваня Григорова, икономически съветник на КТ „Подкрепа“. Тя допълни, че от синдикатите не са против увеличаването на пенсиите и няма как да са против, но това е трябвало да се случи с увеличаване на приходите във фондовете на НОИ.

По нейните думи, за да не се финансират пенсиите с бюджета, трябва първо да се увеличат минималния и максималния осигурителен доход и да се случи изсветляване на труда за всички онези хора, които работодателите не внасят осигуровки.  

"Да се взима нов дълг, за да се покрива старият е мързеливият подход. За да не се случва това, на първо място трябва да имаме значим икономически ръст. На второ място държавата трябва да иззема достатъчно от бизнеса и от по заможните български граждани, така че да може да го покрие и да не се налага да взима нов", каза тя. 

Още за антикризисните мерки и инфлацията можете да прочетете в businessnovinite.bg.