Проучване показва криза на доверие към българските институции – най-ниско е към Народното събрание – около 15%, съдебната система и правителството са около 25%. Това показват данните от съвместно национално-представително проучване на bTV и „Маркет Линкс”, проведено сред 1025 лица над 18 г., в периода 16-25 август, по метода на прякото-лично интервю.

„Юни месец, непосредствено след изборите (за Европейски парламент - б.р.), хората дават своя глас, чувстват, че имат влияние върху това, което се случва в страната. Тогава се повишава доверието в институциите. През юли и август, когато отново имаше скандали, доверието отново спадна”, коментира социологът Добромир Живков.

По-малко от половината хора у нас смятат, че процедурата за избор на главен прокурор е достатъчно добра.

Снимка: btvnovinite.bg

„В контекста на този дефицит на доверие, виждаме, че процедурата не се оценява от българските граждани като адекватна. Малка част от обществото обаче познават процедурата в детайли”, допълни експертът.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите на социолога, гражданите нямат усещане, че могат да въздействат върху това, което се случва в страната, а това води до недоверие. Той обясни, че хората не са съгласни в процедурата да участва само един кандидат.

„Не се вижда състезателен характер за тази важна позиция, а такива очаквания бяха създадени в общественото пространство”, заяви Живков.

Снимка: btvnovinite.bg

54% от запитаните отговарят, че одобряват действията на прокуратурата да изнася информация по текущи дела в медиите, 28% не могат да преценят, а 18% - не са съгласни.

„Гражданите очакват повече прозрачност, имаме нужда да виждаме, че работа се върши, а интересите на държавата биват защитени. Това е тази потребност да усещаме, че институциите работят”, посочи социологът.

Снимка: btvnovinite.bg

Близо 2/3 от анкетираните изразяват мнение, че медиите и обществото трябва да изразяват критики към процедурата по избор на главен прокурор и кандидатите в нея.