Сигнал за некачествено строителство в София. Носеща колона на строеж на жилищна сграда в кв. "Стрелбище" видимо е крива. Коментарът е красноречив "Бояджията ще го изправи".

4-етажна жилищна сграда с магазини и офиси на партера. Така трябва да изглежда "Кестенова гора" 5 до края на другата година. Според сайта на инвеститора можем да се сдобием с апартамент на последния етаж срещу сумата от 190 000 евро. Обещават лукс, уют, бърз достъп до молове и близкия Южен парк. 

На снимки, направени от наблюдателни зрители обаче, личи бетон на шупли и дори гола арматура при строежа. Носещата колона за последния етаж също изглежда крива.

„Очевидно има съмнение за отклонение от вертикалността от двете посоки към 4-5 ниво. Но със сигурност, за да се опровергаят или потвърдят тези съмнения е необходимо да бъдат извършени прецизни геодезически измервания и тогава ще се даде точна оценка за вертикалността на колоната“, заяви инженерът по строителни конструкции Георги Кордов.

Снимка: bTV

По думите му никъде при проектиране на конструкции на сгради, и строителни съоръжения не се предвиждат отклонения във вертикално направление, освен ако няма някакъв специален конструктивен елемент, който да е заложен по съответния начин в проекта, като във въпросната сграда това не е така.

Работещата бригада на блока прехвърлиха вината. bTV потърси фирмата изпълнител.

„В най-големият дъжд бетон-помпата, която изливаше горе колоните, удари със стрелата си колоната и я е изкривила. Имаме от конструктора запис в заповедната книга. Просто ще я възстановим тази колона. В този участък, който е крива, ще я излеем на ново и в това няма никакъв проблем. Не мисля, че има голям проблем с тая колона“, заяви Петър Николов, управител на фирмата изпълнител.

Обещават корекцията да се случи до две седмици.

Колоната е част от т.н. "носещ скелет" на блока. Инж. Кордов смята, че е недопустимо и незаконосъобразно колоната да се „поправи“.