Много измами в приложенията за телефони умишлено са насочени към децата и те са най-застрашени от опасностите в интернет поради своята все още незрялост. Това обясни в студиото на "Тази сутрин" експертът по киберсигурност Любомир Тулев. Според него децата все още не могат да оценят къде са проблемните зони. 

Приложенията за родителски контрол имат за цел да следят какви приложения са инсталирани на телефона, какви разговори провежда детето, обясни експертът. 

"Има много приложения, които са измамни в такава насока, че получаваш есемес, че за да се откажеш от получаването на такива съобщения, трябва първо ти да изпратиш съобщение. Но на практика, в момента, в който ти изпратиш такъв есемес, ти се абонираш за друга услуга и започваш да получаваш есемеси със сметка", каза Тулев. 

Когато дадем достъп до измамно приложение, информацията, която обикновено се съдържа в нашия телефон – за номера или нашето интернет боравене става достъпна, а това е много полезна маркетингова информация. Обикновено тези приложения всъщност продават тази информация на други големи бази данни, обясни още експертът.